SIKÇA SORULAN SORULAR
1. Psikolojik Danışmanlık Süreci nasıl işler?
Psikolojik Danışmanlık almaya ihtiyaç duyuyorsanız, öncelikle ofisi arayarak randevu almanız gerekir. Randevunuza geldiğinizde Psikoloğunuz sizi tanımak ve anlamak için sorular soracaktır. Daha sonra Psikoloğunuzla birlikte, ihtiyacınız belirlenir ve birlikte hedefler belirleyerek neleri çalışacağınız hakkında uzlaşırsınız. Buna göre, sonraki randevu tarihiniz belirlenir ve yüzyüze görüşmeler şeklinde bir süreç başlar. Bu süreç tamamen gönüllülük esasına dayanır.
2. Görüşmelerin süresi ve sıklığı nedir?
Görüşmeler 50 dakika sürer ve genellikle haftada 1 olarak planlanır. Ancak ihtiyacınıza ve psikoloğunuzla verdiğiniz karara göre, görüşmelerin sıklığı artıp azalabilir.
3. Gizliliğim nasıl korunacak?
Gizlilik, etik ilkelerden biridir. Psikologlar yalnızca danışanın kendisine ya da başkasına zarar verme durumu olduğunda, onu korumak için kişinin acil durumda ulaşmak üzere verdiği iletişim numaralarından yakınlarına ya da gerekli merciilere haber verebilir. Özel bilgileriniz, yani risk alanı dışında kalan konular başkalarıyla asla paylaşılmaz.
4. Psikoloğumu Nasıl Seçerim?
Öncelikle destek alacağınız kişinin Psikoloji Lisans mezunu olması gerekmektedir. Lisans eğitiminden sonra, psikologlar bazı alanlarda uzmanlaşmak üzere Yüksek Lisans yaparlar ve daha sonra eğer Psikoterapist olarak çalışacaklar ise, seçtikleri yönelimde süpervizyon sürecine girmeleri gerekir. Psikoloğunuzun, sizin destek almak istediğiniz alanda uzmanlaştığına ve süpervizyon sürecinden geçmiş olmasına özen göstermeniz gerekir.
5. Psikolog mu? Psikiyatrist mi?
Psikiyatristler tıp fakültesi mezunu olup, ilaç yazma yetkisine sahiptirler. Psikologlar, psikoloji lisans mezunudurlar ve ilaç yazmazlar, psikoterapi ile danışanlarını takip ederler. Psikoloğunuz sizi gerektiğinde bir Psikiyatri Hekimine ya da uzmanlık alanına göre başka bir sağlık personeline yönlendirebilir. Multidisipliner ilerlemeyi önerebilir.